Caterpillar D922 Sylteren museet

Anleggsmaskinenes paradis

ons 25/04/2018 - 12:25
Opplev maskin-nostalgi. Mange får et forhold til maskiner de har eid i mange år. Øystein Syltern er en av dem. I 12 år har han drevet museet hvor han stiller ut gamle maskiner. Bli kjent med museet og mannen!

I snart 12 år har det vært der, det lille museet i Åfjord. Én gravemaskin, én brøyt, to bulldosere, én hjullaster, én beltelaster, to lastebiler og noen småbiler. – Men nå holder det, sier Øystein Syltern, vegbyggeren og mannen bak Sylternmuseet, som ikke engang hadde planer om å lage museum.
 

Innerst i hjørnet av museet glitrer en nypolert Cat D6 1954-modell i vintersolen. Det var med denne bulldoseren det hele begynte. Noen hadde tipset Øystein Syltern om at maskinen, som hadde vært i bedriften tidligere, fortsatt fantes der ute.

– Da måtte jeg nesten kjøpe den tilbake. Jeg tenkte bare det ville være artig å ha et klenodie, forteller Syltern.

Den stod en stund ute på gårdsplassen, men han følte på nostalgien for denne maskinen. Så han flyttet den inn. Det var lettere å bevare den der.

– Og så har det bare ballet på seg, humrer entusiasten.

Anleggsmaskiner i topp stand

Alle maskinene i museet fungerer fortsatt. Det har vært viktig for både Syltern senior og junior. 

– De er restaurert og i topp stand. Vi steller godt med dem, sier Syltern.

Det setter nok også de besøkende pris på. Øystein Syltern forteller om entusiastiske museumsgjester.

– Folk synes det er veldig stas. Mens noen er spesielt interessert i anleggsmaskiner, er andre mest interessert i historikken. Men akkurat som oss ser de en egenverdi i gamle maskiner, sier Sylteren, som legger til at mange besøkende allerede har et eller annet forhold til en eller flere av de gamle jerntraverne. 

– Vi har hentet maskiner fra hele landet, men flere har vært her i lokalsamfunnet i mange tiår. Vi får ofte kommentarer fra folk som kjenner dem igjen, forteller han.

Mercedes Benz L1113

 

Vil fortsette med PlusTech

I tillegg til å drifte SylternMuseet har Øystein Syltern hendene fulle med jobb i Johs. J. Syltern AS, selskapet faren hans startet. De er spesialister på masseflytting, terrengarbeid, vann- og avløpsarbeid, vegarbeid og havnearbeid. Det er arbeid som krever mange og gode anleggsmaskiner. Flere er av dem er kjøpt gjennom PlusTech – og like mange er solgt. Nær 50 maskiner og lastebiler er blitt forhandlet gjennom PlusTech de siste 9 årene.

En av dem er en bulldoser av typen Cat D2, som PlusTech sporet opp og hentet fra USA. At de selv ikke har utstyret i butikken, er nemlig ingen hindring.

Dette er kanskje noe av grunnen til at Syltern er så godt fornøyd med samarbeidet, for han legger til at han vil bruke PlusTech også i fremtiden:

– Jeg ser ingen grunn til noe annet. 

Caterpillar D2

Fikk du lyst til å se maskinene på egenhånd? Her finner du mer informasjon om museet