Kjøpe brukt hjullaster

En guide til bruktmarkedet - Her er ekspertens beste råd

ons 29/08/2018 - 14:23
Anleggsmaskiner er som med mange andre varer: Det kan lønne seg å kjøpe brukt. Vi har tatt en prat med Erik Rusten i Mascus Norge om hva du bør vite når du skal manøvrere deg i bruktmarkedet.

Mange fordeler

Erik Rusten er salgssjef i Fagmedia AS – Mascus Norge og driver nettstedet Mascus.no. Han har mange års erfaring i bruktmarkedet – og noen gode råd til deg som vurderer å kjøpe eller selge brukt.

– Det er mange fordeler med å kjøpe brukt. Lavere kapitalbinding, kost/nytte for bruk og høyere inntjening i forhold til innkjøpskostnad er bare noen av dem, sier Rusten.

Mascus leverer verdifalls- og restverdiberegninger på maskiner og kjøretøy inntil 15 år bakover i tid. Men noe fasitsvar på når man bør kjøpe brukt, har ikke salgssjefen:

– Det som er helt sikkert, er at en gjenstand ikke stopper å falle i verdi bare fordi den ikke blir brukt. Generelt avskrives nok maskiner og utstyr litt for lite i Norge, noe som gjør at det er en del som har urealistiske tanker om hva eget maskineri er verdt.

Varierende levealder

I Mascus snakker de om «økonomisk levealder». Det er en betegnelse på tiden det er bedriftsøkonomisk lønnsomt å fortsette å bruke maskinen i stedet for å erstatte den.

– Denne levealderen bestemmes ved å kombinere inntektskrav, salgsverdi, reparasjonskostnader, teknisk utvikling og ikke minst miljøklasser, forteller Rusten.
 

Han forteller om store variasjoner i økonomisk levealder, spesielt når det kommer til utstyr.

– En trekkvogn er verdt cirka en fjerdedel av hva den kostet ny etter 5 år, mens en tippbil kun halverer verdien, forklarer Rusten, som også presiserer at ekstrautstyr ikke nødvendigvis betyr høyere verdi:

– Er bilen lakkert rosa, snakker vi fort minus 50 000 i innbytte, fordi den sannsynligvis må omlakkeres. GPS kan også koste mange hundre tusen nytt, men har gjerne utfordringer etter noen års bruk på grunn av software-oppdateringer og -endringer.

Dokumentasjon – alltid

Ønsker du å spare penger på å kjøpe brukt, har Rusten også følgende råd om hva du bør se etter:

– Dokumentasjon på gyldig CE-sertifisering og har du anledning, be om å få se gjenstanden fysisk. Sjekk at den er riktig utstyrt når det kommer til hydraulikk, festeanordninger og så videre. Be gjerne om å få prøvekjøre!

Daglig leder i PlusTech, Karstein Berg, slutter seg til dette.

– Dokumentasjon er helt avgjørende. Det er noe vi tar på alvor i PlusTech, og vi holder styr på dette for deg så langt det lar seg gjøre. Du sparer deg gjerne penger på å kjøpe brukt, men vi ønsker også at det skal være både enkelt og trygt, sier Berg.

Vil du kjøpe eller selge anleggsmaskin, lastebil eller buss? Ta kontakt med en av våre meglere!

Hjul brøytebil