Lilla rundballer

Hva vet du om rundballer?

tor 13/09/2018 - 07:46
Vi har latt oss imponere av samfunnsengasjerte bønder!

De siste somrene har man kunnet se langt flere fargerike rundballer langs veikanten, og noen mer kreative enn andre. Nytt av året er den gule rundballplasten som er til inntekt for barnekreftforeningen. Med gule rundballer tok det ikke lang tid før emoji-rundballene dukket opp.

Emoji rundballer

Bildet er hentet fra TV2s artikkel om Risholen gård og deres kreative rundballdesign

Veldedige rundballer

Felleskjøpet lanserte i 2016 rosa rundballplast til inntekt for brystkreftforskning, og i 2017 kom den blå som var til inntekt for prostatakreftforskning. Ifølge Felleskjøpets pressemelding var det New Zealand som var først ute med å tilby farget plast til rundballene, til inntekt for ulike veldedige formål. Lignende kampanjer er blitt gjennomført i 17 forskjellige land. Til forskjell fra de fargerike rundballene finnes det også sort og grønn plast, i tillegg til den hvite. Ingen av disse har noe annet formål eller symbolikk enn å sikre høy utover vinteren til gårdsdyra. 

Plast i havet

Plast på avveie har vært et omdiskutert tema det siste året, og rundballplast er også en av miljøfiendene om den ikke blir gjenvunnet. Felleskjøpet har ett alternativ av nedbrytbar plast i sitt sortiment. Et poeng her er at det går med like mye energi til å lage en rull med vanlig plast som en rull med nedbrytbar plast. Forskjellen er bare at den nedbrytbare bare kan brukes en gang, så er den ferdig. Vanlig rundballplast kan gjenvinnes opptil 6-7 ganger. Jan Ove Kongsrød i Felleskjøpet forteller at han er redd holdningen til gjenvinning kan bli dårligere om man støtter seg for mye til nedbrytbar plast. Det er ikke slik at nedbrytbar plast kan kastes i naturen slik som en epleskrott, og så er den borte om en liten stund. 

Neste års rundballplast

Vår talsmann Kongsrød ville ikke si noe om det kommer en ny farge og veldedig sak til neste år. Det er ikke bestemt noe enda, og vi har nå fullført innsamlingen til de tre kreftsakene. Nå skal prosjektet vurderes. Responsen har forøvrig vært svært bra og den fargede plastfolien har blitt solgt ut hvert år rimelig raskt. Om det kommer et nytt prosjekt kommer det nok ut en pressemelding over nyåret. Det enkleste er å vente og se hva som kommer i butikkene i februar.