Emil Husøy - Modellbilsamler

Modellbilmannen

man 11/06/2018 - 12:34
Har loftet fullt av modelltraktorer: – Barn blir blanke i øynene

Han er blant Norges ivrigste samlere av modelltraktorer. Men selv etter over 20 år med jakt på nye varianter, er ikke Emil Husøy lei. Da er det verre med plassen.

Det har alltid vært traktorer og maskiner for Emil Husøy. Alt med ratt, hjul og belter, sier han selv. Mens de andre barna hadde lekebiler, hadde han leketraktorer. Det synes han er like artig fortsatt.

– Den eneste forskjellen er at det ikke er leker lenger, sier samleren.

I dag er trondhjemmeren, i tillegg til jobben som kranfører for Maersk Drilling, leder i Trøndelag Traktorpullerklubb. Og i august går flere traktorpullinger av stabelen. Det er et arrangement PlusTech gladelig har sponset i mange år.

– Vi synes det er viktig å gi noe tilbake. Spesielt stas er det med ildsjeler som Husøy, sier Karstein Berg i PlusTech.

Fendt

Tidlig forelskelse

Flammen tentes tidlig. Han var seks år da han kjørte traktor for første gang. Det var bestefars røde Ferguson 135. Allerede da hadde Husøy funnet sin store svakhet.

– Mange av modellene jeg har i dag, er gamle barneleker. Jeg har tatt vare på alle jeg har eid, forteller Husøy.

Det var først som 27-åring at han bestemte seg for å bygge en samling av alle barndomslekene. Nå, vel 20 år senere, er det 70 kvadratmeter store loftet over garasjen fullt. Helt fullt.

– Akkurat det må jeg finne en løsning på. For å slutte med samlingen er uaktuelt. Men jeg har utvidelsesmuligheter!

Stangeland replika

Andre tider

Internett har gjort samlingen både enklere og vanskeligere for Husøy.

– Det har gått fra et snevert miljø i Norge til noe stort og internasjonalt. Jeg har endt opp på enorme messer både i England og Nederland. Og med Facebook ser jeg at det er andre som holder på med det samme som jeg, sier storsamleren.

Netthandel er han mer forsiktig med. Han følger litt med på Finn.no, men eBay holder han seg unna.

– Da hadde jeg aldri blitt ferdig! Det er jo ingen billig hobby, dette her. Flere av kranmodellene jeg eier er verdt 10–15 000 kroner per stykk. Det lages rett og slett for mange nå for tiden til at jeg kan kjøpe alle.

De blir blanke i øynene

Men han har mer enn nok modeller til at folk vet om ham. Rett som det er kommer folk på besøk for å se samlingen hans. Besteforeldre har ofte med seg barnebarna.

– Det er alltid populært for småunger. De blir blanke i øynene av dette. Men jeg ser at det er artig for de eldre også. Det er nok mye nostalgi for mange.

Han kjenner på den selv også, nostalgien. Modellen han er mest glad i, er en av de første lekene han hadde som liten. Det var den det hele begynte med.

En Ferguson 135. Akkurat som bestefars.

Scania modellbil

John Deere samling

Renult lastebil

Kenworth snutebil

Cat D11R

Massey Ferguson